Home  •  Media  •  Foto  •  Clubblad  •  Winter Guard  •  Finals  •  Geschiedenis  •  Herinneringen  •  Contact

Bron: Boekje 10 jaar Avant Courir Winter Guard


Verleden...

Het was augustus 1983. René Ranzijn was net terug van zijn Amerika-avontuur met Memphis Blues toen hij bezoek kreeg van Jos Brusse. Het was zijn idee om In Aethere Musica uit Eemnes, Excelsior Baarn en de Schuilplaats Girls uit Amersfoort samen te voegen tot een groot Drum Corps in de regio Eemland.

René, brassinstructeur bij In Aethere Musica, had hier wel oren naar. Hij beloofde een en ander bij de vereniging in Eemnes te bespreken. Jos Brusse zou dit doen bij Excelsior en de Schuilplaats Girls.


Beide heren regelden dat op 12 september 1983 een delegatie van de drie groepen op de Zandvoortweg 199 in Baarn bijeen kwam. In eerste instantie was er weinig animo voor een fusie. Toch besloot men, na een langehete discussie, dat het een onderzoek waard was. Men doopte de commissie "De 12-september groep" die als opdracht had het onderzoek uit te voeren. Men beloofde echter tot de DCH Finals 1983 in Hilversum niets te doen!


Vrij kort na de finals van 1983 bleek dat de leden van de drie clubs wel voor een fusie voelden. Een speciaal bijeengeroepen vergadering, op 12 oktober van dat jaar, maakte dat nog eens duidelijk. De "12-september-groep" kon doorgaan met het maken van plannen. Naam, uniform, instrumentarium, bestuur, samenwerkingscontract, repetitie (waar en hoe), staff, programma etc. Dat waren de zaken die geregeld moesten worden. De "12-september-groep" deed veel van die zaken.


Het nieuwe bestuur, bestaande uit Arjen Roos, Cees van Drenth, Bert van Cappelle en Hans Böhm, kwam uit die groep voort en zorgde voor instrumentarium, financiën, samenwerkingscontract, repetitieruimtes en meer van dat soort bestuurlijke zaken. De Staff, bestaande uit René Ranzijn, Rob Ramselaar en Jos Brusse maakte de plannen voor een uniform, programma en repetitie en voerde die uit.


Een actie onder de leden had een naam opgeleverd. Sonja Veen had "Avant Courir" bedacht. Tijdens een grootse feestavond in februari 1984 werd de naam bekendgemaakt. Tevens werd het uniform getoond. Het nieuwe Avant Courir speelde al een deel van het komende programma.

Met terugwerkende kracht werd Avant Courir op 1 januari 1984 opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. "Avant Courir Drum & Bugle Corps" was een feit!


Hoe het begon...


Koninginnedag '84. Het begin.

Zoals altijd werd op die dag vroeg in de morgen de rust verstoord bij de voormalige gymzaal van de Oorsprong. Dit keer was het echter anders dan de voorgaande jaren. Vroeger ook! Vanuit Eemnes werden er uniformen aangereden. Uniformen waaraan zojuist nog de laatste hand was gelegd. De 90 jonge mensen kwamen vanaf half 6 binnen druppelen. De vijf kledingassistentes waren druk in de weer met het aanpassen van de kleding. Hier en daar een speld was geen overbodige luxe. Een aantal oudere mensen, die later bestuurs- en staffleden bleken te zijn, liepen zenuwachtig heen en weer. Het instrumentarium kwam binnen, de vlaggen werden uitgerold en langzaam kwam de groep op gang. Toen was het zover, 08.00 uur, het eerste officiële optreden van Avant Courir Drum & Bugle Corps. Wie had daar niet naar uitgekeken.


1984/1985/1986

Avant Courir bestormde de officiële DCH contest-lijsten. Het jonge corps speelde zich in 1984 naar de 3de plaats en herhaalde dit in 1985. Hoewel iedereen toen vond dat de 2de plaats meer verdiend was. Dat oogstte lof in binnen- en buitenland, om maar eens een cliché door deze tekst te gooien. Het was een regelrechte bedreiging voor de gevestigde top-2. Het was "the bringer of the new" voor Europa. Helaas, Avant Courir kon de weelde niet dragen. Een Europese en Nederlandse titel voor de Winter Guard werd vroeg in 1986 nog wel in de wacht gesleept. Ruzies, tweestrijd en "eigenbelang boven clubbelang" verhinderde de jacht naar goud verderop in dat jaar. En het had zo mooi kunnen zijn. De top-2 kon rustig slapen!


In Aethere Musica, Eemnes

Excelsior, in ‘burger’, Baarn

In Aethere Musica, Eemnes

Excelsior, Baarn

In Aethere Musica, Eemnes

In Aethere Musica, Eemnes

Bron foto’s: Richard Blesgraaf

Gooi & Eemlander, 16 februari 1984

Bron: Monique Dalloyauxhttp://dl.dropbox.com/u/20171899/1984_1602_oprichting_AC.pdf
klik voor het hele artikelhttp://dl.dropbox.com/u/20171899/1984_1602_oprichting_AC.pdf